جراحی ترمیمی بینی یا رینوپلاستی ثانویه یک عمل پیچیده برای اصلاح نتایج نامطلوب جراحی قبلی بینی است و این جراحی برای بهبود عملکرد تنفسی، رفع ناهماهنگیهای ظاهری و اصلاح مشکلات ساختاری انجام میشود، از آنجا که بافت بینی پس از جراحی اولیه تغییر کرده، این عمل نیاز به دقت و تجربه بالای جراح دارد، چه عواملی باعث نیاز به جراحی ترمیمی میشوند و چه نکاتی را باید پیش از انجام آن در نظر گرفت؟
جراحی ترمیمی بینی چیست؟
جراحی ثانویه بینی داحتمال دارد دومین، سومین و یا چندمین جراحی بینی باشد. ودر حالت کلی عمل ترمیمی به جراحی گفته میشود که با هدف برطرف کردن مشکلاتی که در جراحی قبلی ایجاد شده، انجام میشود، این جراحی بسیار پیچیدهتر از جراحی اولیه است و معمولا اکثر جراحان این جراحی را به دلیل چالشهایی که در حین جراحی ایجاد میشود انجام نمیدهند.
علت انجام جراحی ترمیمی بینی
دلایل زیادی منجر به شکست جراحی اولیه بینی میشود که برخی از مهمترین دلایلی که بیماران تصمیم میگیرند جهت جراحی ترمیمی اقدام نمایند عبارت است از:
عدم مشخص کردن هدف جراحی
در بعضی موارد بیماران پیش از جراحی هیچ گونه توضیحاتی در مورد تغییرات و یا اصلاحاتی که تمایل دارند انجام شود به جراح ارائه نمیکنند و یا این خواستهها را به صورت واضح و شفاف بیان نمیکنند، این موضوع باعث میشود پس از جراحی از نتایج جراحی رضایت نداشته باشند.
تشخیص اشتباه
زمانی که جراح بدون معاینات لازم اقدام به جراحی نماید ممکن است در حین جراحی با شرایطی روبرو شود که قادر به انجام جراحی مطابق آنچه برنامه ریزی شده بود نباشد.
عفونت
عدم پیروی از دستورالعملهای پس از جراحی میتواند منجر به عفونت و آسیبهایی به ساختار بینی پس از جراحی شود.
عدم تجربه و مهارت کافی
بیتجربه بودن جراح و ایجاد نتایج غیر طبیعی در بینی نیز منجر به انجام مجدد این جراحی خواهد شد.
مشکلات تنفسی
اختلال در تنفس و عملکرد بینی نیز از دیگر دلایل انجام جراحی ثانویه بینی است.
بیشتر بخوانید: عمل بینی شکسته
ترمیم بینی پر چالش
اقدامات قبل از جراحی ثانویه بینی
قبل از انجام جراحی بینی ثانویه، رعایت برخی اقدامات ضروری است تا نتیجه مطلوبتری حاصل شود، این اقدامات شامل موارد زیر میشود:
- بررسی دقیق مشکلات بینی، انتظارات بیمار و ارزیابی ساختار بینی توسط پزشک.
- انجام آزمایشهای لازم برای اطمینان از سلامت بدن و عدم وجود مشکلاتی مانند اختلالات انعقادی.
- حداقل دو هفته قبل از عمل برای بهبود روند ترمیم و کاهش عوارض جراحی.
- قطع مصرف داروهای رقیقکننده خون مانند آسپرین و ایبوپروفن
- تهیه عکسهای پزشکی برای بررسی دقیقتر تغییرات و برنامهریزی مناسب جراحی.
- مصرف مواد مغذی برای تقویت سیستم ایمنی و بهبود روند بهبودی.
اصلاحاتی که در جراحی ترمیمی بینی انجام میشود!
✅ بازسازی بافتها و اجزای ظریف بینی از ساختار فرو ریخته در جراحی قبلی
✅ بازسازی قسمتهایی که در جراحی قبلی برداشته شده و یا دچار صدمه شده است.
✅ برقراری تقارن در دو سمت بینی
✅ برداشتن هرگونه بافت اسکار تشکیل شده در جراحی قبلی
✅ برطرف کردن هرگونه مشکل عملکردی که باعث اختلال در فرآیند تنفس و یا بویایی شده است.
✅ اصلاح خونرسانی در قسمتهای مختلف بینی جهت جلوگیری از عفونت
عمل بینی ترمیمی
تفاوت جراحی اولیه بینی و جراحی ترمیمی
جراحی ترمیمی به زمانی بسیار بیشتر از جراحی اولیه نیاز دارد و جراحی اولیه معمولا حدود 2 ساعت زمان نیاز دارد اما جراحی ترمیمی به حداقل 4 ساعت زمان جهت انجام اصلاحات، نیاز دارد.
مدت زمان بهبودی پس از جراحی ترمیمی بیشتر است و برای افرادی که پوست بینی نازک و معمولی دارند به حداقل 6 الی 12 ماه زمان جهت بهبودی نیاز دارد، افرادی که پوست بینی ضخیمتری دارند به 2 سال زمان جهت بهبودی کامل و از بین رفتن تورمها نیاز دارند.
اهمیت پیوند غضروف در جراحی ترمیمی
جراحی ثانویه بینی در اکثر موارد احتیاج به پیوند غضروف دارد و پیوند غضروف برای ایجاد فرم و عملکرد طبیعی بینی لازم است، پیوند غضروف بینی معمولا از بدن خود بیمار تهیه میشود و قسمتهایی که برای پیوند غضروف بینی مناسب هستند شامل تیغه بینی، گوش و یا دنده است.
حداقل فاصلهی زمانی بینی جراحی اولیه و جراحی ترمیمی
در اکثر موارد 12 تا 18 ماه زمان نیاز است تا التهاب و تورم جراحی اولیه از بین برود، بافتهای نرم بینی که در جراحی اولیه شکافته میشوند و تغییراتی در ساختار آنها صورت میگیرد معمولا پاسخهای التهابی شدیدی از خود نشان میدهند که منجر به ایجاد تورم و بافت اسکار میشوند.
به همین دلیل لازم است تا زمانی که التهاب بافت بینی به صورت کامل از بین برود جهت جراحی ترمیمی صبر نمائيد، بسیاری از بیماران به دلیل نارضایتی که از نتایج جراحی اولیه دارند اصرار دارند که جراحی ترمیمی در فاصلهی زمانی کوتاهتری انجام شود اما جراحی پیش از بین رفتن التهاب اولیه ممکن است باعث پاسخ التهابی شدیدتری در جراحی ترمیمی شود و نتایج جراحی را با اختلال مواجه نماید.
عوامل تاثیر گذار در موفقیت جراحی ثانویه بینی
عوامل بسیاری در نتیجه جراحی ترمیمی بینی تاثیرگذار هستند که عبارتند از:
تامین خون کافی
جراحی ترمیمی که با پیوند غضروف انجام میشود نیاز به تامین خون کافی جهت موفقیت در پیوند و کاهش احتمال عفونت را دارد و تامین خون کافی در بینی علاوه بر مهارت جراح به عدم مصرف سیگار و تنباکو در دوران نقاهت پس از جراحی نیز وابسته است.
خاصیت ارتجاعی پوست
در جراحی ترمیمی نیاز به بزرگ کردن ساختار و چارچوب بینی است و کشش بیش از حد پوست میتواند به این ساختار آسیب وارد نماید و در خونرسانی اختلال ایجاد نماید و باعث عفونت و یا عدم موفقیت در پیوند غضروف شود.
تشکیل بافت اسکار
میزان تشکیل بافت اسکار در افرادی که پوست بینی ضخیمتری دارند بیشتر است و این خطر در جراحی ترمیمی افزایش مییابد.
هزینه عمل ترمیمی بینی چقدر است؟
هزینه این جراحی به عوامل مختلفی از جمله میزان پیچیدگی عمل، مهارت و تجربه جراح، موقعیت جغرافیایی کلینیک، هزینههای بیمارستان و نیاز به پیوند غضروف یا اصلاح ساختاری بستگی دارد، این جراحی معمولا هزینه بالاتری نسبت به رینوپلاستی اولیه دارد، زیرا به دقت و زمان بیشتری نیاز دارد و همچنین، آزمایشهای قبل از عمل، داروها و جلسات مشاوره نیز بر هزینه نهایی تأثیر میگذارند.
سوالات متداول
معمولاً بین ۲ تا ۴ هفته برای کاهش تورم و کبودی نیاز است، اما ترمیم کامل تا یک سال طول میکشد.
بله، اما هر جراحی ترمیمی پیچیدهتر از قبل میشود و بافت بینی حساستر خواهد شد و تعداد دفعات مجاز به شرایط بیمار و مهارت جراح بستگی دارد.
کلام آخر…
جراحی ترمیمی بینی یک جراحی بسیار پیچیده است که نیاز به مهارت و تجربهی بسیاری دارد و خطرات و مشکلات احتمالی زیادی در حین جراحی ترمیمی ممکن است ایجاد شود و در صورتی که جراح تجربهی کافی برای جراحی ترمیمی نداشته باشد، مدیریت مشکلات ایجاد شده امکان پذیر نیست، و موجب ایجاد نتایج بدتری نسبت به جراحی اولیه شود و بنابراین پیش از جراحی ترمیمی باید تحقیق کافی در مورد مهارت و تجربهی جراح خود کسب نمائید.